Finale avond POZO Verslag

Een uitstekend verslag van Peter Mertens

POZO: Jeu de Boules competitie 2023 Midden-Brabant.

Waar staan deze initialen voor? POZO staat voor “Petanque Ontmoeting Zomer” in de regio Midden Brabant. Een mooie variant hierop zou kunnen luiden ” Zomerse Petanque Ontmoetingen“ daar deze wedstrijden gespeeld worden op zomerse avonden.
Hoe is de POZO ontstaan?
De voorlopers van de POZO waren de door de NJBB (Nederlandse Jeu de Boules Bond) georganiseerde regio wedstrijden. De WAC de winteravond competitie en de ZAC de zomeravond competitie op de maandagavonden. De NJBB heeft in 2016 besloten deze activiteit te beëindigen en te vervangen door de Nationale Petanque Competitie(NPC). Het probleem van de clubs was dat de af te leggen afstanden en het spelen op de zaterdagen voor een aantal clubs bezwaarlijk was. Daarom hebben Ine Kalkers en Johan Hooijmaijers van de Cochonnetclub Loon op Zand in 2017 bij een aantal clubs geìnformeerd of er interesse bestond om een boulescompetitie van start te laten gaan in de zomer. Zeven clubs in Midden Brabant, gunstig geografisch ten opzichte van elkaar gelegen, waren hierin geïnteresseerd. Er hoefden geen grote afstanden meer te worden afgelegd en de speelavond kon gewoon op de maandagavond blijven.
De volgende clubs melden zich spontaan aan als deelnemer aan de POZO Boulesclub Dongen, La Donnee Tilburg, PCO Oisterwijk, Cochonnetclub Loon op Zand, PVT Tilburg, Boulesclub Sprang-Capelle, VOP Udenhout.
Hoe zit de POZO competitie in elkaar.
Er wordt gespeeld in triplette vorm. Een triplette wordt gevormd door 3 spelers, die elk met 2 boules spelen. In tegenstelling tot een doublette vorm waar elke speler met 3 boules speelt. Vervolgens formeert iedere club 3 triplettes die samen een team vormen, totaal dus 9 spelers. Dit jaar hadden zich 10 teams aangemeld vanuit de deelnemende clubs. Deze teams zijn ingedeeld in een A Poule en een B Poule, gelet op het spelniveau. Elke poule telt 5 teams. Op de speelavonden, elke maandag van de oneven weken in de periode van april tot september staan er 90 spelers op de baan. Op iedere speelavond worden door alle deelnemers 3 partijen gespeeld conform de NJBB regels. Dit jaar waren er
10 speelavonden gepland. De teams speelden gedurende de competitie twee keer tegen de dezelfde tegenstander. Wat de speellocatie betreft, er werd een rouleersysteem toegepast zodat elke club een keer op eigen terrein speelde. Alle speelavonden zijn in een gezellige en aangename sfeer verlopen. Een avond werden we voor een onaangename verrassing geplaatst.
Weergod Pluvius had de banen in Dongen op een speelavond niet besprenkeld met hemel(s)water maar overgoten met stortbuien. Gevolg: de banen werden veranderd in een groot wateroppervlak. Gelukkig beschikt deze club over een hal met binnenbanen zodat de speelavond toch door kon gaan.

Schermafbeelding-2023-09-05-100219

Finaleavond in Oisterwijk.

Een spannende avond werd het op 28 augustus voor elk team om de definitieve rangschikking en het kampioenschap in Poule A en Poule B.
Er werd fel ,strijdlustig, fanatiek en sportief gestreden. Een enkele wedstrijd duurde wel 90 minuten. Om de verbruikte energie van de spelers aan te vullen werd er door de gastvrouwen rond gegaan met hapjes en heerlijke smulspiesjes met kaas, tomaatje, druif, enz. met in achtneming van de schijf van 5!! Nadat alle wedstrijden waren gespeeld was het wachten op de einduitslag. Het duurde even maar het geduld werd toch beloond, De kampioenen:

Poule A - 1 PV Tilburg 1 met Wisselbeker - 2 Dongen 1
Poule B - 1 Dongen 2 met Wisselbeker. - 2 Sprang-Capelle

De winnaars werden gefeliciteerd en kregen een herinneringsmedaille omgehangen door de wedstrijdleider.

Stokje doorgeven

StokjesMaar dit was nog niet het einde van deze avond. Want voor Johan Hooijmaijers en Ine Kalkers was dit de laatste POZO editie die zij hebben georganiseerd.
Ze vonden de tijd gekomen het stokje over te dragen, na zes maal dit POZO evenement georganiseerd te hebben. Als gevolg van het Coronavirus heeft POZO 2020 geen doorgang kunnen vinden en in 2021 is er een verkorte POZO editie gespeeld.
Beiden werden verrast met een cadeau aangeboden door de deelnemende clubs, wat ze zeer waardeerden.
Een nieuwe episode in het POZO verhaal is aangebroken. De stok(jes) werden overgedragen. Met de woorden van wedstrijdleider: “Hoog geëerde boulers, mogen wij aan u voorstellen het Duo Nick Hornix en Jeffrey Mommers. Zij gaan de organisatie van de komende POZO edities verzorgen en we hebben alle vertrouwen in hen.”
Wie zijn deze dertigers, blakend van energie en strijdlust? Zij zijn lid bij La Donnee Tilburg en kennen elkaar als collega’s van het werk. Ze zijn ruim 5 jaar geleden het Petanque spel op het spoor gekomen en zijn er aan verslingerd. Voor hun eigen club hebben zij de ‘Men Night’ georganiseerd. Dit was een avond waaraan uitsluitend spelers van het mannelijk geslacht mochten deelnemen. Oh wee als zich een vrouwelijk lid durfde te vertonen in het mannen domein dan waren de rapen gaar.
De dames zijn echter niet ten achter gesteld. Voor hen hebben Nick en Jeffrey een ‘Ladies Day’ georganiseerd. Geen man durfde zich te vertonen op deze speciale female day, hij zou met harde hand (van de dames) worden verwijderd.
U ziet het organiseren is hen niet vreemd
We kijken uit naar 2024. Dan zullen Nick en Jeffrey met het overgedragen stokje de regie voeren over de editie van dat jaar. We zijn ervan overtuigd dat dit bij hen in goede handen is. Dat ze de taak die ze op zich hebben genomen met enthousiasme en passie zullen uitvoeren.
Resumerend kunnen we stellen dat de editie POZO 2023 een succes is geworden!!!Schermafbeelding-2023-09-05-100143

Boulen: Boeiende Bruisende Belevenis

Tot slot nog een kleine toegift waar boulers blij van zullen worden. In de wandelgangen opgevangen: Het klinkt hoopvol en verheugend en dit moet u als muziek in de oren klinken, de boulessport is eindelijk ontdaan van het stoffige imago, een sport die alleen door “oude mannetjes” wordt gespeeld. Het tegendeel is waar en dat wordt gestaafd door boulesevents en andere boules gebeurtenissen.
BBB—Boer Burger Beweging, nee geen politiek bij het boulesspel.

Waar de BBB wel voor staat: Boulen een Boeiende Bruisende Belevenis. En dat vindt men bij de Boules- Bite – Bar. Waar de leeftijdscategorie van 30 – 45 jaar zich thuis voelt. Deze Boules Bars zijn te vinden in Tilburg, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en andere steden waar men zich vermaakt met een wedstrijdje boulen, een hapje en een drankje, het samenzijn, de gezelligheid, het gesprek met elkaar en het maken van sociale contacten. Eenmaal kennis gemaakt met de boules hopen we dat zij later de weg vinden naar deze of gene boulesclub. Want het verenigingsleven is de jus van de samenleving.
Nog een verwachtingsvol boulesevent voor de jeu de boulessport vindt plaats op 24 september 2023 bij de Ijzeren Man in Vught.

Vorig jaar 2022 hebben 116 triplettes hieraan deelgenomen d.w.z. 348 spelers. Dit jaar 2023 hebben zich reeds 125 triplettes aangemeld voor deze happening, komt neer op 375 spelers. Dit getuigt dat de boulessport leeft. Een verheugende boules gebeurtenis.

Zelfs Roxeanne Hazes, zangeres en bekend van TV, heeft de boulessport ontdekt, zij heeft in Amsterdam de een Boulesvereniging opgericht, naar verluid. Dit alles overziend lijkt er een mooie toekomst voor de boulessport weggelegd en dat de POZO hieraan kan bijdragen door aan deze tak van sport meer bekendheid te geven.
Samengesteld door: Peter Mertens.

Zie ook: Petanque Club Oisterwijk - Finale avond POZO 2023